Про участь ФОПів у закупівлях робіт – Konsaltua
16-Квітень 2021
Про участь ФОПів у закупівлях робіт

Пропонуємо ознайомитися із висновками ДАСУ по моніторингу закупівлі  ID закупівлі UA-2021-01-12-004937-a.

Тендерною документацією було визначено, що ціна пропозиції (договірна ціна) учасника повинна бути розрахована відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293. Ціна – тверда.
Пп. 6.2.6 Правил визначено, що загальновиробничі та адміністративні витрати в складі ціни пропозиції підрядника обчислюються на підставі положень ДСТУ-Н БД.1.1-3, виходячи зі структури цих витрат, яка склалася в підрядній організації за попередній період з урахуванням потужності будівельної організації підрядника (з урахуванням трудовитрат робітників, зайнятих на керуванні і обслуговуванні власних машин та механізмів). Так, відповідно до вимог розділу 5.3 Настанови щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва ДСТУ-Н Б Д.1.1-3:2013, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.08.2013 № 405 (зі змінами), визначення підрядником на стадії визначення ціни договору адміністративних витрат здійснюється на підставі обґрунтованої їх величини і структури, яка склалася у цій організації за попередній звітний період, та завантаженості будівельної організації.
Аналізом тендерної пропозиції переможця торгів встановлено, що ФОП Старостін Степан Володимирович відповідно до реєстраційних документів є фізичною особою-підприємцем, не має будівельної організації, та відповідно до документів, які містяться у складі наданої їм тендерної пропозиції, не має апарату управління.
З огляду на зазначене ФОП Старостін Степан Володимирович не має підстав для нарахування у договірній ціні та в актах приймання виконаних будівельних робіт примірної форми №КБ-2в адміністративних витрат. З урахуванням роз’яснень Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.06.2013 «Про визначення вартості будівельних робіт, що виконуються фізичною особою – підприємцем із залученням державних коштів», які розміщенні на офіційному сайті Мінрегіону України, адміністративні витрати при складанні договірної ціни фізичною особою-підприємцем не враховуються. Відповідно до тендерної пропозиції ФОП Старостін Степан Володимирович у договірну ціну увійшли адміністративні витрати у розмірі 9755,28 грн без урахування податків, чим завищено вартість тендерної пропозиції.
Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 31 Закону Замовник повинен був відхилити тендерну пропозицію як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.


Будьте пильні при перевірці тендерних пропозицій на закупівлю робіт.

Джерело: ProZorливі закупівлі