Про строки у публічних закупівлях (2) – Konsaltua
26-Квітень 2021
Про строки у публічних закупівлях (2)

Часом трапляється, що замовники та учасники через неуважність можуть пропускати строки або не дотримуватися порядку оприлюднення документів у електронній системі закупівель.

Prozorливі закупівлі періодично зустрічають заперечення та позови, у яких замовники/учасники, аргументуючи свою правоту, посилаються на те, що якщо електронна система прийняла/зареєструвала якийсь документ, це означає що такий документ складено/оприлюднено без порушень.
Ми погоджуємося, що у деяких випадках це доречне уточнення, яке дійсно свідчить про відсутність порушення законодавства.
Однак, не завжди.

З матеріалів Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 20.04.2021:

1) Учасником зазначено, що АМКУ протиправно залишено скаргу без розгляду з підстав пропуску строку її подання, оскільки у такому випадку скарги автоматично не приймаються системою електронних закупівель. Оскільки системою електронних закупівель скаргу прийнято, то це свідчить про подання її у встановлений строк.

2) Відповідно до частин 1, 2 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) скарга до органу оскарження подається суб`єктом оскарження у формі електронного документа через електронну систему закупівель. Після розміщення скарги суб`єктом оскарження в електронній системі закупівель скарга автоматично вноситься до реєстру скарг і формується її реєстраційна картка. Скарга разом з реєстраційною карткою в день розміщення суб`єктом оскарження автоматично оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого
органу.

3) Скарги, що стосуються тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій, можуть подаватися до органу оскарження з моменту оприлюднення оголошення про проведення торгів, але не пізніше ніж за чотири дні до дати, установленої для подання тендерних пропозицій.

4) Якщо до тендерної документації замовником вносилися зміни після закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій в оголошенні про їх проведення, не підлягають оскарженню положення тендерної документації, до яких зміни не вносилися.

5) Якщо до органу оскарження було подано скаргу (скарги) щодо оскарження положень тендерної документації, за результатами якої (яких) органом оскарження було прийнято одне чи кілька рішень по суті, після закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій в оголошенні про їх проведення, не підлягають оскарженню ті положення тендерної документації, щодо яких скаргу (скарги) до закінчення цього строку суб`єктами не було подано.

6) Після закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій в оголошенні про їх проведення, скарги можуть подаватися лише щодо змін до тендерної документації, внесених замовником.

7) У разі порушення строків, визначених в абзацах першому – третьому цієї частини, скарги автоматично не приймаються системою електронних закупівель.

8) Разом з тим, у відповідності до частини 4 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі» орган оскарження залишає скаргу без розгляду в разі, якщо скарга не відповідає вимогам частини першої або другої ст. 18.

9) АМКУ зазначено, що в ході ознайомлення з матеріалами скарги ТОВ «А» встановлено, що така скарга не відповідає вимогам частини 2 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме скаргу подано з порушенням строків. Адже зі змісту скарги Позивача слідує, що скаржник не погоджується із умовами тендерної документації. А Замовником вносились зміни до тендерної документації, які оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу 03.01.2018, 05.01.2018, 12.01.2018, 19.01.2018. Однак, такі зміни не стосувались умов тендерної документації, яка розміщена на веб-порталі Уповноваженого органу 08.12.2017 та які оскаржено ТОВ «А».

10) Таким чином, оскільки замовником встановлено кінцевий строк для подання тендерних пропозицій 09.01.2018, то скарга щодо зазначених умов могла бути подана не пізніше ніж за чотири дні до вказаної дати.

11) З огляду на те, що ТОВ «А» подано скаргу 21.01.2018, то таку заяву подано з порушенням строку, встановленого частиною 4 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі».

12) Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що рішення, яким скаргу Позивача залишено без розгляду, є правомірним та підстави для його скасування відсутні.

Примітка. У тексті посилання стосуються Закону «Про публічні закупівлі» в редакції, що діяла до 19.04.2020.


У даному випадку, учасником невірно трактовані норми Закону, які з одного боку, говорять про те, що скарги, подані з порушенням строку, електронною системою не приймаються. З іншого – цілком можливо, що скарга подана з порушенням строку, у виключних випадках може бути зареєстрована системою, але у такому разі залишається без розгляду.
Тож, для правильного застосування, Закон необхідно знати в цілому, а не лише окремі норми.

Більше повідомлень читайте в нашому телеграм каналі.

Джерело: ProZorливі закупівлі