Про зв’язок кваліфікаційних документів і кошторисної документації (2) – Konsaltua
20-Квітень 2021
Про зв’язок кваліфікаційних документів і кошторисної документації (2)

Останнім часом ДАСУ все частіше у закупівлях робіт вивчає кошторисну документацію переможця та встановлює недостатність МТБ або ж працівників, які задекларовані ним у інших документах пропозиції.
До прикладу, у кошторисах у переліку машин та механізмів наявні навантажувачі певної вантажопідйомності, ДАСУ у висновку пише про те, що у довідці про МТБ не зазначено жодного такого навантажувача.

Здавалося б, усе логічно, і ДАСУ наче й праві.

Однак, не все так просто. Корінь суперечностей полягає в невідповідності умов тендерної документації рівню складності предмета закупівлі.

Замовники часто використовують формальний підхід при встановленні кваліфікаційних критеріїв: просять надати довідку в довільній формі про наявність працівників/МТБ, не конкретизуючи яких саме. Або ж не достатньо деталізуючи вимоги, виходячи зі специфіки робіт.

Зазначене призводить до того, що «праведний гнів» ДАСУ доводиться залишати при собі, адже суди скасовують висновки такого типу.

З матеріалів Постанови Третього апеляційного адміністративного суду від 14.04.2021:
1) Кваліфікаційні критерії та перелік документів, що вимагався для підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям містились в додатку №3 до Тендерної документації.

2) Додаток № 3 «Технічні вимоги» містив детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні та якісні характеристики. При цьому Технічні вимоги містили окремі підрозділи: «Наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід», «Наявність обладнання та матеріально-технічної бази».

3) Зазначений додаток не визначав будь-якого обмеження, зокрема, яке обладнання повинно бути в наявності у учасника для того, щоб він вважався таким, що відповідає кваліфікаційним критеріям.

4) Учасник підтвердив свою відповідність кваліфікаційним критеріям «наявність обладнання та матеріально-технічної бази» шляхом надання замовнику відповідної довідки.


Як бачимо, ефективна закупівля починається з якісно складеної тендерної документації. На нашу думку, при закупівлі робіт, цілком доцільно встановити деталізований перелік необхідного учаснику обладнання, аби об’єктивно упевнитися у його можливості якісно та вчасно виконати договір.

Більше наших повідомлень читайте в телеграм-каналі ProZorливі закупівлі.

Джерело: ProZorливі закупівлі