Про усунення виявлених порушень, шляхом не допущення таких порушень у подальшому – Konsaltua
22-Квітень 2021
Про усунення виявлених порушень, шляхом не допущення таких порушень у подальшому

Протягом кін. 2018-2019 ДАСУ у своїх висновках про результати моніторингів закупівель у разі наявності порушень вимагали замовників вчинити заходів по їх усуненню шляхом розірвання договору про закупівлю або ж не конкретизуючи, у якій спосіб.

Велика кількість судових рішень визнавалися протиправними або з причини неконкретизованості заходів по усуненню або ж з підстави непропорційності заходу наслідкам допущених порушень.

З 2020 року ДАСУ змінили підхід і тепер при малозначних порушеннях вимагають їх усунення шляхом не допущення таких порушень у подальшому.

На нашу думку, це чудово та дійсно відповідає одному із завдань моніторингу – попередження порушення, зокрема в майбутньому.

Деякі принципові замовники оскаржують і ці висновки, наполягаючи, що не допущення таких порушень у подальшому – це неналежний спосіб усунення.
Суди здебільшого критично ставляться до цього.

З матеріалів рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.04.2021:

1) При вирішенні спору по суті суд вважає безпідставними доводи позивача щодо відсутності у відповідача повноважень вимагати від учасника процедури закупівель здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень, шляхом не допущення таких порушень у подальшому, мотивуючи це наступним.

2) Пунктом 5 частини 8 статті 22 Закону №922-VIII  у висновку обов`язково зазначаються зобов`язання щодо усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель.

3) Наказом Державної аудиторської служби України від 23.04.2018 №86, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.06.2018 за №654/32106, затверджено Порядок заповнення форми висновку про результати моніторингу закупівлі (далі – Порядок №86), який розроблений відповідно до  частини двадцятої  статті 7-1  Закону України «Про публічні закупівлі».

4) Відповідно до пункту 3 розділу III Порядку №86 у разі виявлення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель пункт 3 має містити посилання на структурну одиницю компетенційного нормативно-правового акта, на підставі якої орган державного фінансового контролю зобов`язує замовника усунути у встановленому законодавством порядку такі порушення, а також зобов`язання щодо їх усунення.

5) У спірному висновку зазначено, що вимоги про зобов`язання позивача усунути порушення базуються на положеннях статті 25 Закону № 2939-XII, тобто ДАСУ дотримано вимоги пункту 5 частини 8 статті 22 Закону №922-VIII, пункту 3 розділу III Порядку №86, з урахуванням наданих йому повноважень положеннями статей 25 Закону №922-VIII.


На нашу думку, рішення справедливе. Отже, оскаржуючи висновок ДАСУ радимо більшу увагу приділяти аргументам, що заперечують висновок по суті в частині виявлених порушень, спосіб усунення порушень варто оскаржувати лише у випадку вимоги розірвати договір або ж якщо заходи по усуненню не кокретизовано.

До речі, Агентство «Консалт» надає адвокатські послуги з оскарження незаконних моніторингів. Ми завжди раді стати на захисті ваших законних прав та інтересів!

Джерело: ProZorливі закупівлі