Про оскарження рішень АМКУ – Konsaltua
13-Квітень 2021
Про оскарження рішень АМКУ

Довгий час великі замовники потерпали від значної кількості безпідставних скарг до АМКУ, єдиною метою яких було затягування процедури в часі та тиск на організатора торгів. У «паперових» торгах взагалі можна було оскаржувати тендерну документацію чи не роками. Строк розгляду тільки однієї скарги міг сягати кількох місяців. При цьому, в першій скарзі можна було написати про дискримінацію, скажімо, по кількості працівників, а у другій – вказати, що 20 одиниць техніки це щось забагато і у скаржника стільки немає.
З часом ситуація покращилася. Спершу стало неможливим повторно оскаржувати ті положення тендерної документації, до яких не вносилися зміни після розгляду останньої скарги. Згодом, підвищилася вартість подання та з’явилася заборона відкликання.

Незважаючи на покращення, «професійні скаржники» продовжують перешкоджати замовникам. Проте, уже не так вдало.

Замовники-хитруни також завдавали клопоту свого часу учасникам торгів. Тільки-но побачили скаргу в АМКУ – одразу відміна торгів та оголошення нових на наступний день. На щастя, нині відмінити торги на закупівлю зі скаргою, розгляд якої не завершено або не розпочато, неможливо. Та і саму відміну торгів також можна оскаржити до АМКУ.

У справі № 320/6373/20 скаржником подано до одного замовника (по різних процедурах) аж 5 скарг.
Чи то була «справа честі», чи спецзамовлення заблокувати торги, нам не відомо. Усі подані скарги АМКУ не задовольнив. А це означає, що плата за подані скарги не була повернута скаржнику, що його не влаштувало і мотивувало звернутися до суду.

З матеріалів Постанови Шостого апеляційного суду від 08.04.2021:

1) Частина 1 статті 5 КАС України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси. Тобто, особа наділена правом оскаржити до суду не будь-які рішення суб`єкта владних повноважень, які на її думку, були прийняті з порушень вимог закону, а лише ті, що мають безпосереднє відношення до особи, яка подала адміністративний позову.
 
2) Як вірно встановлено судом першої інстанції, спірні рішення АМКУ прийнято в рамках процедур, де Замовником відмінено торги у зв`язку із відсутністю подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг.
 
3) Саме з огляду на викладені обставини суд першої інстанції прийшов до вірного, на переконання колегії суддів, висновку, що станом на час розгляду справи, оскаржувані рішення не порушують права та охоронювані законом інтереси скаржника з огляду на відміну проведення відкритих торгів.

Учасникам на замітку – якщо торги відмінено через відсутність подальшої потреби у закупівлі, особливого сенсу подавати позов на прийняті рішення АМКУ немає.

До речі, якщо ви – учасник торгів, ваші права порушені і ви сумніваєтеся чи подавати скаргу в АМКУ, ми можемо прийти на допомогу при підготовці письмової аргументації вашої позиції, з урахуванням найкращих практик. Усе, що потрібно – це подати заявку.

ProZorливі закупівлі